Jaź to mieszkaniec dużych rzek północnej i wschodniej Europy. Wspaniały przeciwnik dla wędkarza, a jego złocista odmiana -
orfa - od lat jest ozdobą parkowych stawów.
Jaź trochę podobny jest do płoci, trochę do klenia. Nic też dziwnego, że często jest mylony z którymś z tych gatunków. Czasopisma
wędkarskie zasypywane są zgłoszeniami połowu rekordowych płoci, które po starannym sprawdzeniu fotografii okazaują się
średniej wielkości jaziami. Od płoci różni się mniejszymi łuskami oraz większym i skierowanym ku górze pyskiem. Najłatwiejszą
i najważniejszą do zaobserwowania cechą jest jednak kolor tęczówki oka. Jaź ma tęczówkę złocistą, natomiast płoć czerwoną.
Skierowany ku górze skośny pysk jazia jest przystosowany do żerowania przy powierzchni wody. Płetwy ogonowa
i grzbietowa są szare, piersiowe złociste, a pozostałe - podobnie jak u klenia - czerwone. Charakterystyczne dla jazia są jednak
wklęsłe krawędzie jego płetw, podczas gdy u klenia są one zaokrąglone i wypukłe.
Jaź jest mieszkańcem nizinnych rzek. Sporadycznie występuje także w krainie brzany, ale jego prawdziwym królestwem
są wielki rzeki krainy leszcza. Latem wstępuje do przepływowych jezior, ale złowić jest go w nich bardzo trudno. Lubi wody zbiorników
zaporowych i w wielu europejskich krajach wpuszcza się go tam zamiast płoci, od której znacznie szybciej rośnie.
Ulubione rzeki jazia mają nieregulowane brzegi, zmienny prąd - od płytkich bystrzyn, zarośniętych roślinami
po spokojne rozlewiska i głębokie zakola z prawie stojącą wodą. Latem w takich rzekach w ciągu dnia jazie przebywają w
głębszych miejscach, a wieczorem wypływają na płycizny, by polować na owady. Jesienią i zimą nie opuszczają głębokich wód.
Jazie to ryby wszystkożerne. Zjadają nitkowate glony, przyczepione do kamieni, potrafią jak amury obgryzać listki
podwodnych roślin, a podczas wylewów rzek nawet oskubywać gałązki zalanych wodą wiklin. Latem, jak pstrągi, chętnie polują na
owady. Zjadają także larwy owadów wodnych, małe ślimaki i małże oraz pijawki. Duży jaź potrafi rozprawić się nawet z rakiem.
Jesienią polują na wchodzące do wody na zimowisko żaby. Już trzydziestocentymetrowe jazie polują na inne ryby. Bardzo
często duże osobniki żywią się wyłącznie rybami.
Rozmaitość pobieranego pokarmu sprawia, że jazie są bardzo atrakcyjne dla wędkarzy, gdyż pozwalają się
łowić przy pomocy różnych technik - od muchówki, po ciężką gruntówkę bez spławika czy spining.
Jak złapać: jaź jest waleczny i daje się złowić na praktycznie każdą przynętę. Jego mięso jest jednak niezbyt smaczne,
dlatego nie warto złowionych jazi zabijać. Ryby łowimy na delikatny sprzęt, gdyż nawet największe okazy możemy wyholować
żyłką o wytrzymałości 2kg. Na spławik i gruntówkę bezspławikową najlepszymi przynętami są białe i czerowne robaki, poczwarki,
parzona pszenica i kukurydza. Doskonale łowi się jazie na wszelkiego rodzaju ciasta i pasty oraz strzępki bułki. Warto także
poszukać przynęt pod kamieniami i wśród wodnych roślin. Larwa chruścików (kłódki), jętek oraz kiełże i ośliczki to wyśmienita
przynęta. Jazie można łowić także na spining. Wymiar ochronny: 25 cm Okres ochronny: nie ma Limit połowu: 10 w ciągu doby łącznie z kleniem
Normy medalowe: złoty 3 kg, srebrny 2,5 kg, brązowy 2 kg Rekord Polski: 5,1 kg
Z A N Ę T Y
Pamiętaj o nęceniu
Sama znajomość ryb nie jest wystarczająca aby je złowić. Należy umiejętnie
zwabić je do miejsca gdzie znajduje się nasz haczyk z przynętą. Tutaj pomożemy Ci dobrać odpowiednią
zanętę, ponieważ zarówno jej skład jak i charakterystyka wody nad którą się znajdujemy jest
bardzo ważna.
Obejrzyj zdjęcia ryb  
Zapraszamy do naszej galerii, gdzie znajdują się nie tylko zdjęcia złowionych przez nas ryb.
Sam możesz również dodać swoje zdjęcia !!!